Trojaner

Vi använder oss av allt från datorer, läsplattor och smartphones för att skaffa information, sköta bankärenden och kommunicera för att nämna några användningsområden.

Det gör oss sårbara eftersom det finns personer som har ont uppsåt. Personer som vill komma åt information som lösenord och kontouppgifter för att använda dem i bedrägligt syfte. Det är viktigt att känna till att trojanen kan vara skriven enbart för ett bedrägligt ändamål. Kapning av identiteter är något som dessutom blivit allt vanligare.

 

Vad är då en trojan?
En trojan är ett skadligt datorprogram. Det kallas även ibland för en trojansk häst.

För den som kan komma att drabbas utger sig programmet för att vara till nytta eller nöje.

Då användaren blivit lurad att köra programmet som i det fördolda installerar trojanen startar det verkliga syftet med den skadliga koden. Nämligen att spionera på användaren, börja skicka skräppost och/eller attackera andra datorer. Än värre är att trojanen kan börja göra betalningar i användarens namn. Kort sagt, trojanen utför alltså skadliga handlingar som inte godkänts av användaren – tillika utan användarens kännedom. Trojaner kan dock inte, i motsats till datorvirus och maskar, replikera sig själva.

 

Vad mer gör trojanen?
En trojan kan göra allt från att ändra, kopiera, blockera eller ta bort data. Genom det att trojanen attackerar andra datorer och kan fås att skicka skräppost stör den funktionen för datorer och/eller datornätverk.

 

Olika sorters trojaner
Det finns många olika sorters trojaner. Till dem hör bakdörrstrojaner som ger den med ont uppsåt fjärrkontroll över den dator som smittats. Andra trojaner letar kryphål för att finna sårbarheter i program som finns installerade på måldatorn. Det finns också trojaner som utvecklats för utpressningssyfte. Andra utvecklar trojaner som spionerar på hur datorn används. Det kan ske genom att trojanen bland annat tar skärmdumpar eller spårar uppgifter som lämnats på datorn.

Det finns en uppsjö av andra sorters trojaner. Läs mer här.Trojaner 2

 

En del gånger kan det vara mer säkert att hyra komradio istället för att kommunicera över ett datornätverk, trots att även radiokommunikation kan avlyssnas. Fördelen med komradion jämfört med datorer är att man slipper trojaner.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*