Skydda dig mot identitetsstöld

Identitetsstöld är ett obehagligt brott som framförallt drabbar dem som givit ifrån sig personlig information på nätet till mer eller mindre skickliga bedragare. Tidigare förekom det att identitetstjuvar beställde hem personuppgifter till människors folkbokföringsadresser och sedan stal breven med informationen direkt från brevlådan. Idag är metoderna betydligt mer sofistikerade och tyvärr ofta svårare att upptäcka och skydda sig mot. I den här texten ska vi gå lite djupare in på detta oroande ämne och ge tips om hur man idag kan skydda sig mot identitetsstöld och andra former av internetbedrägerier.

Var försiktig med dina personuppgifter

Ibland är det svårt att veta om ens uppgifter hamnat i orätta händer. Läs artikeln: ”Här är fem tecken på att du blivit utsatt för identitetsstöld”, om du misstänker att det inträffat. Är det så illa kan det vara en god idé att byta ut dina lösenord till olika banktjänster och kontokort. Det man framförallt ska akta sig för om man vill undvika identitetsstöld är att hantera sina personuppgifter på ett oförsiktigt sätt. Man ska heller aldrig ge andra tillgång till ens kort och kontouppgifter om man inte är absolut säker på att den som begärt informationen är helt tillförlitlig. Idag är det relativt vanligt med bedragare som utger sig för att representera ens bank eller internetleverantör.

En kontroversiell lösning

Det blir allt vanligare idag att använda sig av så kallade VPN-tjänster. Det innebär bland annat att man döljer sin dators IP-nummer så att det inte går att spåra varifrån du kopplar upp dig mot nätet. I och med det surfar man säkrare över nätverk i det offentliga rummet och lämnar heller inga spår efter sig som andra kan följa. Denna typ av anonym surfning kan dock även användas av dem som själva ägnar sig åt ljusskygg verksamhet på nätet. Det kan röra sig om allt från droghandel till fildelning, lösningen är alltså kontroversiell för att många förknippar dem med fiffel på internet. En VPN-tjänst hjälper givetvis inte om du ändå är oförsiktig med personlig information.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*