Spam

Spam kan avse flera olika saker, men är i samtliga fall något oönskat och i värsta fall en säkerhetsrisk. Ordet ”spam” kommer från engelskan och är från början namnet på en typ av konserverat fläsk. Att ordet började användas för den typ av spam som finns på internet idag beror på en Monty Python-sketch från 1970-talet. Sketchen (som var en referens till allt spam-kött som importerades till Storbritannien från USA efter andra världskriget då landet kämpade med att återuppbygga sitt jordbruk) utspelar sig på ett café där varje rätt innehåller spam. Medan servitören läser upp menyn sitter en kör med vikingar i bakgrunden och sjunger en sång där de hela tiden upprepar ”spam”. På detta sätt stör eller ”spammar” de konversationen, och det är denna betydelse som har överförts till dagens digitala spam.Spam_2

En typ av spam är den som kommer via e-post, som brukar kallas ”skräppost” på svenska. I bästa fall är skräpposten helt enkelt oönskade reklammeddelanden, som man kan lägga i papperskorgen, men i allvarligare fall kan det handla om bedrägeriförsök som phishing, eller ett försök att angripa datorn med ett virus. Därför bör man alltid vara försiktig med e-post från avsändare man inte känner till, och inte öppna sådana mejl som verkar misstänkta. Får man ett datorvirus är det inte mycket man kan göra åt det, vilket är en av anledningarna till att man måste arbeta förebyggande för att skydda sig. Om man däremot smittas av ett mänskligt virus och blir sjuk kan man lindra symptomen på många sätt, till exempel genom att ta ett varmt bad. På Swedmart.se hittar du ett stort utbud av badkar.

En annan form av spam är kortare meddelanden som lämnas som kommentarer på bloggar, i forum och i sociala medier. Ett spammeddelande kan kännas igen genom att det är helt orelaterat till innehållet i posten den kommenterar, och i många fall inte innehåller någon text, utan endast en länk. I andra fall används lockmeddelanden som att man kan vinna ett pris genom att klicka på länken. I de allra flesta fall är det inte människor som ligger bakom dessa meddelanden, utan så kallade botar, som är programmerade att söka upp öppna formulär och posta detta innehåll. Det är av den anledningen som många bloggar och hemsidor använder sig av en kontroll där användaren får fylla i ett ord eller siffror som visas i bildformat, för att bevisa att hen är en människa. Det förekommer dock spammeddelanden som postas manuellt av människor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*