Behövs antivirus till mobilen?

En av de viktigaste faktorerna för att hålla en hög säkerhetsnivå på sin dator och skydda sig från skadlig kod när man surfar på internet är att ha ett uppdaterat antivirusprogram installerat. Många skulle hävda att detta endast gäller om man har en PC, och att exempelvis Macanvändare inte är lika utsatta för risken att ovetandes installera skadlig kod. Detta menar man helt enkelt beror på att hackers inte utvecklar trojaner, maskar, virus och annat i lika hög utsträckning för Macdatorer, för att det inte lönar sig. Lite i samma situation befinner sig än så länge våra smartphones. Tekniken är fortfarande så pass ny att det inte har hunnit bli ett problem med skadlig kod för mobiler.Galaxy_Nexus_smartphone

Det förekommer dock, och det finns några enkla åtgärder man kan vidta för att förebygga att man inte installerar något som kan skada ens telefon. Den huvudsakliga risken ligger i att du kan installera en app som är skadlig för telefonen. För att undvika detta bör du bara installera appar från butiker som du känner väl till och litar på. Du kan också kontrollera appen på olika sätt innan du laddar ner den, till exempel genom att titta på vilket betyg appens utvecklare har fått, vad andra användare har kommenterat om appen, om appen har uppdaterats regelbundet (det bör den ha gjorts) och vad appen vill göra på din telefon, det vill säga vilka funktioner den vill få åtkomst till.

Syftet med de skadliga apparna är ofta att exempelvis ta över ett mejlkonto för att på så sätt komma över känsliga uppgifter, som kreditkortsnummer. Det är också vanligt att viruset skickar så kallade premium-sms från telefonen, som kostar mycket pengar.

Detta är dock än så länge relativt ovanligt. Men trots att det alltså inte är ett stort problem med virus för mobiler, finns det redan antivirusprogram för bland annat Android. Det är upp till var och en att väga riskerna mot kostnaden att investera i ett mobilt antivirusprogram, och själv fatta ett beslut. Om du behöver hjälp med andra problem eller frågor kring mjukvaror och mjukvarutjänster kan du vända dig till Internetvikings.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*