Maskar och virus

Maskar
Maskar, worm på engelska, är ett slags sabotageprogram. Kännetecknande för en mask är att det sprids från dator till dator. Då en dator väl infekterats med en mask fyller den upp alla minnesutrymmen med kopior av sig själv. Maskar förstör inte någon information utan det är datorn och nätverket som drabbas genom att de blir överbelastade. Till slut leder det till att både datorn och nätverket går allt långsammare och långsammare tills de slutar att fungera.

 

Datavirus
Datavirus är också en form av sabotageprogram. Även virus sprider kopior av sig själv till andra datorer. Framförallt sprids virus på grund av att användaren inte har ett uppdaterat anti-virusprogram. Sätten som virusen sprids på är allt från över Internet, via e-post, olika nerladdningar av filer med mera. Datavirus ställer till skada genom att ändra eller radera filer på den drabbade datorn. En del virus kan formatera om hårddisken.

 

Datasäkerhetshygien
Bra att tänka på för att skydda sig mot datavirus. För det första bör man aldrig klicka på bilagor till erhållna e-postmeddelanden särskilt från avsändare som är okända. Det är också  klokt att låta bli att klicka på bilagor från avsändare man känner om man inte vet vad bilaga innehåller. Var också uppmärksam på nedladdning av gratis­program från Internet eftersom det kan finnas dolda program med skadlig kod i dem.

Som sagt, införskaffa ett antivirusprogram. Se till att det är aktivt och dagligen uppdaterade virusdefinitioner. Kom ihåg att ställa in virusprogrammet rätt.

Komplettera med ett antispywareprogram som upptäcker och avlägsnar oönskade program.Maskar och virus 2

 

Liten ordlista
Virusdefinition hjälper antivirusprogram att upptäcka ett specifikt virus. Det är en typ av beskrivning av viruset som antivirusprogrammet förstår.

Virusspam sprids då mottagaren lockas klicka på en länk till en webbsida som är smittad med viruset. Det är vid själva inläsningen av webbsidan som viruset följer med. Det är ett lömskt sätt att sprida datavirus eftersom antivirusprogram oftast oftast inte genomsöker nerladdade webbsidor.

Virusvarningar som sprids från person till person med e-post är oftast bluffar så kallade hoaxes. Dessa kan man praktiskt taget alltid strunta i. Vad man än gör så skicka dem inte vidare. Kontrollera dock alltid virusvarning hos de etablerade säkerhetsföretagen som Kaspersky, McAfee och Symantec, fast även hos den svenska säkerhetsorganisationen Cert-SE.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*