Surfa säkert

När man använder internet finns det en lång rad säkerhetsrisker som man kanske inte tänker på. Dessa kan vara väldigt besvärliga om man råkar ut för dem. Dock kan man i regel surfa ganska säkert bara man tänker sig lite för innan och genomför de säkerhetsåtgärder man kan. Det finns några saker man särskilt ska tänka på.

Säkerhetsåtgärder

En av de vanligaste säkerhetsåtgärderna som man bör ha i åtanke är att man har ett bra antivirusskydd på datorn eller den enhet man använder. Ett bra och uppdaterat antivirusprogram skyddar mot många av de hot som finns på nätet. Tänk även på när och hur du lämnar ut känsliga uppgifter om dig själv och exempelvis dina konton. Lita inte på exempelvis mail som ber dig lämna ut dina kontouppgifter – inte ens om det ser ut som att det kommer från din bank. Inga seriösa företag ber sina kunder om känsliga uppgifter via nätet. Följer du dessa råd och ser till att vara försiktig när du surfar kan du sova gott om natten. Ja, så länge du har en skön säng att sova i, såsom en kontinentalsäng. Var även försiktig med bilder du lägger ut på dig själv, andra och särskilt barn. Bilder som hamnar på internet finns kvar där och de kan tyvärr komma i orätta händer. Aftonbladet skriver mer om hur man kan skydda sig på nätet.

Young woman sleeping on bed in student dorm, head resting on books

Vanliga hot på nätet

Vanliga hot på nätet som kan göra skada på antingen din dator eller på din integritet är virus, trojaner, diverse hackare och bedragare. Det kan röra sig om automatiska dataprogram som tar sig in i datorer för att antingen bara förstöra eller för att få tag i känslig information som kontonummer eller personnummer. Svenska Dagbladet skriver bland annat om hur buggar kan påverka säkerhet för internetanvändare. På internet kan man vara anonym och det innebär att många fula fiskar med ohederliga syften letar upp personer som går att lura på pengar. Det gäller att alltid vara väldigt uppmärksam på all kontakt man har på nätet. Tänk även på att vänners konton kan bli kapade. Om du blir kontaktad av en vän via mail eller sociala medier som exempelvis ber om pengar, är otrevlig eller vill låna din bankdosa ska du alltid ringa till personen i fråga och prata med den för att säkerställa att det inte är en hackare som tagit sig in på vännens konto.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*